kerken | visie op kerkenbouw: terug naar de basis

IchthusTijdens de eerste eeuwen van onze jaartelling kwamen Christenen bij elkaar in eenvoudige bovenzalen of in de huizen van gelovigen. In de eeuwen die volgden bouwden ze hun eigen ruimtes; eenvoudige bouwwerken, meestal niet meer dan een zaal en wat bijruimtes, soms in een omgebouwde woning, en in gebieden waar vervolging heerste zelfs de beroemde catacomben. Het geloof van deze christenen onderscheid zich van de heidense religies doordat een tempel, beelden en mystieke rituelen niet langer noodzakelijk zijn om God te aanbidden.  Na de kerstening van Europa kregen kerkgebouwen een symboolfunctie, zoals de tabernakel en de tempel in het Oude Testament. De architectuur en inrichting van de kerk werd een middel om te verwijzen naar God.

Bij het ontwerpen van een kerkgebouw grijp ik terug op het oorspronkelijke doel: het gebouw moet een veilige plek zijn om samen God te eren, het Woord te horen en elkaar op te bouwen in het geloof. Om deze intieme plek te creëren is een mate van afzondering ten opzichte van de hectische buitenwereld nodig. Aan de andere kant moet het gebouw uitnodigend zijn, een plaats waar iedereen zich welkom voelt. De opgave voor het ontwerpen van een kerk bevindt zich in dit spanningsveld van afzondering en openheid. Ik zie een kerkgebouw daarom als een groot huis: een thuis voor gelovigen waar de voordeur altijd open staat voor bezoekers, met ruimtes voor peuters, jongeren en volwassenen. Daarnaast kán het gebouw worden vormgegeven  als symbool van Gods aanwezigheid in de wereld, maar wel op een bescheiden wijze. Gods voorkeur om zich te laten zien in het eenvoudige komt tot uiting in een ingetogen vormgeving, waarvan de schoonheid schuilt in haar eenvoud.

 Een kerkgebouw moet tegelijkertijd intiem en uitnodigend zijn.  Om dit te bereiken probeer ik een evenwicht te vinden in ruimtes met veel en weinig ramen: een uitnodigende entree met veel glas die leidt naar een intiemere ruimte voor de kerkzaal waar de focus ligt op de verkondiging van Gods Woord. De vormgeving van de entree vraagt veel aandacht omdat deze de overgang vormt van de wereld naar een plaats van aanbidding. De lichtinval ontwerp ik aan de hand van 3D-modellen omdat het de sfeer en het gebruik van de kerkzaal in belangrijke mate bepaalt. Om het gebouw een vriendelijke uitstraling te geven, pas ik materialen toe met een warme, natuurlijke uitstraling, zoals baksteen en hout. Een kerkgebouw kan op verschillende manieren herkenbaar vormgegeven worden, afhankelijk van de uitstraling die bij het karakter van de gemeente past: een bijzondere entree, een toren, een kruis, of een kenmerkende dakvorm.

 God heeft de mens aangesteld als rentmeesters van Zijn schepping, daarom moet er verantwoordelijk met materialen en energie worden omgegaan. Door een gebouw slim in te delen en intensief gebruik te maken van ruimtes worden kosten, energie en bouwmateriaal bespaard en zo efficiënt mogelijk geïnvesteerd.

uitnodigend | 21e eeuws | sfeervol | eenvoudig | duurzaam | functioneel

| bekijk hier de projecten voor kerken |

Reacties zijn gesloten.