videoimpressie verbouwing morgensterkerk

[chromeless id=oJrscGz9tD8 width=950 height=534 autoplay=no ytcontrols=no]

Deze videoimpressie laat het ontwerp voor de verbouwing van de Morgensterkerk zien. We zijn op dit moment in de fase van Definitief Ontwerp, planning is om in janurari een go-no-go moment te hebben voordat de bouwaanvraag definitief wordt ingediend. Samen met Calcforce (bouwkostencalculatie), Het Geluidburo (zaalakoestiek) en Landman (constructies) werken we het plan nu integraal uit.

De Morgensterkerk is in 1952 door architect Leo de Jonge ontworpen als noodkerk voor de Hervormde Kerk. Ooit was het een typisch jaren vijftig gebouw met een elegante staalconstructie, grote glaspuien en een mooie houten gevelbekleding. Helaas is hier door meerdere verbouwingen en de stalen golfplaten die tegen de gevel zijn gemonteerd weinig meer van te zien. Het interieur komt vrij donker en gesloten over. Oorspronkelijk lag het gebouw prachtig als een vrijstaand gebouw in het Melis Stokepark. Door de gebouwen die er in de loop der jaren rondom zijn gebouwd is het gebouw in een donkere hoek komen te liggen en is het nu nog nauwelijks zichtbaar vanaf de Melis Stokelaan.

De strategie voor de uitbreiding en renovatie is om het gebouw niet verder te verrommelen met de zoveelste verbouwing, maar juist zijn oorspronkelijke kwaliteiten terug te geven: eenvoudig, licht en verfijnd. Om de kosten van de verbouwing minimaal te houden wordt de huidige indeling zo veel mogelijk gehandhaafd. De belangrijkste ingreep bestaat uit het doortrekken van de gangen, waardoor er lange zichtlijnen van binnen naar buiten ontstaan. Dit geeft een gevoel van licht en ruimte in het gebouw en creëert tegelijk een tweede entree voor de grootste groep bezoekers die vanaf de Genemuidenstraat komen. Door het gebouw uit te breiden in de richting van de Melis Stokelaan wordt de entree beter zichtbaar en komt het minder in een donkere hoek te liggen. Het pleintje voor de entree wordt omarmt door het gebouw, waardoor een mooie overgang van openbare ruimte naar interieur wordt gecreëerd, en de ontmoetingsruimte en crèche dit pleintje voor hun activiteiten kunnen gebruiken. Nieuwe luifels boven de grote ramen zorgen voor zonwering in de zomer en geven het gebouw een uitnodigend karakter. In het kader van duurzaamheid worden de bestaande kozijnen hergebruikt en voorzien van isolerende beglazing, en worden gevel en dak geïsoleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *