Verbouwing Nieuwe Kerk Utrecht

 

Voor de Nieuwe Kerk in Utrecht ontwierpen we een nieuw liturgisch centrum. De ruimte in de kruiskerk wordt sterk bepaald door het ritme van de gedecoreerde kolommen en bogen van de galerijen. Door een verbouwing in de jaren zeventig is de oorspronkelijke kruiskerk helaas verloren gegaan. Dit was letterlijk zichtbaar in de zigzagmuur die achter de preekstoel stond. In de vormgeving van het nieuwe liturgisch centrum is het verleden zichtbaar gemaakt, door het ritme van kolommen en balustrades terug te laten komen.

De opdrachtgever vroeg om een multifunctioneel, vrij indeelbaar podium met ruimte voor het gebruik van digitale media. Tevens wilde men af van de preekstoel om de afstand tussen voorganger en toehoorders te verkleinen. Dit is door ons vertaald in een verhoogd podium met een nieuwe achterwand.

Het podium en de achterwand zijn samen als één vrijstaand object in de ruimte geplaatst. Het object vormt door zijn schaal een tweede zwaartepunt in de ruimte, als tegenhanger van het orgel. Materialen, vormen en kleuren sluiten aan bij de bestaande elementen, waardoor het liturgisch centrum zich sereen en vanzelfsprekend in de ruimte voegt. De achterwand en het podium hebben een subtiele driedeling, welke aansluit bij de bestaande galerijen. In de driedeling staan het Woord en het kruis centraal, met aan weerszijden de sacramenten van Doop en Avondmaal.

De liturgische meubels zijn geïnspireerd op de kaarsenstandaard welke al in de kerk stond. De ronde vormen sluiten aan bij de ronde bogen in de zaal, en verbeelden op een abstracte wijze het Ichtus-teken. Het dikke eikenhout geeft de modern vormgegeven meubels toch een monumentaal accent, waardoor het prachtig aansluit bij de oude kerk.

Ontwerp: 2014
Uitvoering: 2015
Meubelmaker: Tim van Caubergh
Interieurbouwer: Tom Nauta

Reacties zijn gesloten.