verbouwing kerkzaal taborkerk

  • concept
  • liturgisch centrum
  • liturgisch centrum
  • mariakapel
  • grote samenkomst
  • kleine samenkomst
  • huidige situatie

 

De grote zaal van de Taborkerk is vormgegeven als een tent; een tabernakel. De ruimte wordt gedefinieerd door het enorme zadeldak en de schuin weglopende wanden met aan beide kopse einden grote glaspartijen en het gebrandschilderde raam. Deze bijzondere ruimtelijkheid is in de huidige situatie nauwelijks te ervaren doordat de ruimte donker en rommelig is. Tevens is het podium ruimtelijk niet bepalend genoeg om een duidelijke positie in de enorme ruimte op te eisen.

Het ontwerp bestaat uit drie thema’s:

1. In aansluiting op de protestantse traditie wordt de vormgeving bepaald door eenvoud  en licht. De ruimte wordt tot de essentie teruggebracht, waardoor de ruimtevorm, het gebrandschilderde raam en de lichtval rond het liturgisch centrum ultiem tot hun recht komen. Licht, ruimte en materiaal vormen samen de sacrale ruimte.

2. Een lichtobject geeft het liturgisch centrum een waardige plek in de ruimte. Het zonlicht valt indirect via een nieuw raam in het holle wand, waardoor zacht strooilicht op het podium valt. Het lichtobject is multifunctioneel, doordat de liturgische objecten er een plek kunnen krijgen en op de wanden ruimte is voor een groot projectievlak.

3. De ruimte kan optisch verkleind worden door een groot gordijn. Het gordijn is 3 meter hoog waardoor het voor intimiteit zorgt en tegelijk tentvormige ruimte via het plafond zichtbaar blijft. Tegelijk omarmt het gordijn de Mariakapel in de vorm van een slakkenhuis.

Reacties zijn gesloten.