restauratie en uitbreiding jaren-30 woning

  • voorzijde

We hebben deze jaren dertig woning in Son en Breugel voor onszelf gekocht, vanwege de charmante uitstraling, de grote tuin en de mogelijkheid om naast de woning een studio te bouwen. Het huis is een gemeentelijk monument, maar was toe aan een grondige renovatie. Er was geen badkamer en de zolder was niet bewoonbaar. Het huis is volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Uitgangspunt bij het ontwerp is om de knusse hoekjes in het interieur en de karakteristieke architectuur te behouden en waar mogelijk zelfs te versterken. In de vormgeving van de uitbreidingen zochten we niet, zoals vaak gebeurt, het contrast door gebruik te maken van moderne architectuur, maar sloten bewust aan bij de jaren dertig architectuur van de woning. Oud en nieuw versmelten zo tot één harmonieus geheel.
De belangrijkste puzzel was om de woning geschikt te maken voor een gezin met drie kinderen en tegelijkertijd het intieme karakter te behouden. Dat is bereikt door de hoofdslaapkamer op de keuken te bouwen, waarbij het karakteristieke dak wordt doorgetrokken. Hierdoor is de keuken niet langer een rechthoekige pukkel aan de achterzijde, maar vormt zij een architectonische eenheid met de rest van de woning. De inbouwkasten aan de voorkant werden vergroot en omgebouwd tot badkamer. Een vaste trap in de vide maakt de zolder bereikbaar, waardoor hier nog een extra slaapkamer gerealiseerd kon worden. De garage is omgetoverd tot een lichte kantoorruimte met een grote glazen puien aan de straat en de tuin. Door het toilet tussen kantoor en woning te plaatsen hoeft er op de begane grond maar één toilet gerealiseerd te worden. Achter de keuken wordt een eethoek gemaakt met zicht op de tuin, zodat er ouderwets gezellig in de keuken gegeten wordt.

Reacties zijn gesloten.