Oosterlichtkerk Bilthoven

De architectuur van deze kerk uit de zestiger jaren is sterk geïnspireerd door het werk van Rudolph Schwarz uit de vroege twintigste eeuw. De compositie met vrijstaande toren, hoge kerkzaal en laagbouw is typisch voor zijn werk. In de loop der jaren is het interieur rommelig en donker geworden. Ons ontwerp brengt de oorspronkelijke ruimtelijkheid en lichtheid terug en voegt er een extra laag aan toe met organische vormen in de lambrisering, wanden en vloerafwerking. Hierdoor krijgt het gebouw een nieuwe identiteit welke past bij de nieuwe gemeenschap die is ontstaan door het samengaan van een aantal kleinere gemeentes.

De bestaande glas-in-lood ramen krijgen een prominente plek in het ontwerp en worden benadrukt door de wanden er als het ware omheen te plooien. Het liturgisch centrum vormt een eenheid met het gebouw; het gebouw draagt de liturgie. Tegelijk worden een aantal praktische knelpunten opgelost door de (rolstoel)toegankelijkheid te verbeteren en de keuken en toiletten te verplaatsen.

In het ontwerp worden biobased materialen gebruikt zodat de ecologische footprint minimaal is. Het hout van de oude kerkbanken wordt in het interieur en de nieuwe liturgische meubels hergebruikt.

Ontwerp: 2019
Uitvoering: 2020

Reacties zijn gesloten.