kerkgebouw in het buitengebied

Voor een kerkelijke gemeente* in het oosten van het land ontwerpt vankootenarchitecten een nieuw kerkgebouw in landelijk gebied.

De architectuur van het gebouw refereert aan de boerderijen en schuren die in de omgeving volop te vinden zijn. Kenmerkende elementen zoals zadeldaken, lage goothoogtes en een erf, komen op een eigentijdse manier terug in het ontwerp. De kapel heeft de vorm van een boerderijwoning en ligt vooruitgeschoven richting de regionale weg, terwijl het kerkgebouw zelf wat verder naar achter ligt alsof het de schuren van een boerderij zijn. Het gebouw is sterk gericht op de weg doordat het erf met de entree zich in deze richting opent. Het gebruik van veel glas in de gevels rondom het erf geeft het gebouw een uitnodigend en open karakter. Dit wordt versterkt door het gebruik van natuurlijke materialen met een warme en vriendelijke uitstraling, zoals hout en een mooie handvorm baksteen.

Het gebouw heeft een eenvoudige opzet met alle ruimtes op de begane grond. Hierdoor zijn alle ruimte bereikbaar voor mindervaliden, is de constructie eenvoudig, en is de bouwhoogte beperkt. De entree is tegelijkertijd ontmoetingsruimte waardoor aan de buitenzijde zichtbaar is dat er mensen in het gebouw zijn. De ontmoetingsruimte en de ruimtes voor de kinderen zijn gesitueerd op het zuiden, zodat ze optimaal profiteren van het zonlicht, en gebruik kunnen maken van het terras. Kantoren hebben vaak juist wat meer behoefte aan beschutting en zijn daarom op het noorden gesitueerd. Het gebouw is opgedeeld in drie functiezones in aparte vleugels: jeugdwerk, samenkomsten en werkruimtes. Hierdoor zijn deze delen door de weeks los van elkaar te verhuren als bijvoorbeeld kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of als congres- en vergadercentrum, terwijl de werkruimten gebruikt kunnen worden door de medewerkers en vrijwilligers van de gemeente.

Reacties zijn gesloten.