kerkelijk centrum hervormde gemeente woerden

Voor de Hervormde Gemeente in Woerden ontwierp ik een nieuw kerkelijk centrum in de wijk Snellerpoort. De opdracht was om in een zeer kort tijdsbestek een multifunctioneel, uitnodigend en budgetvriendelijk kerkgebouw te ontwerpen en te bouwen.

Door de verschillende ruimtes slim te organiseren kan de volledige begane grond door de weeks aan derden verhuurt worden, terwijl het kerkelijk bureau, de jeugdruimten en de vergaderzalen op de eerste verdieping een eigen voordeur hebben en zo rechtstreeks bereikbaar blijven voor de leden van de kerk. Een grote, geluidwerende schuifwand maakt het mogelijk de kerkzaal in twee ruimtes op te delen. De schuifwand is in geopende stand vrijwel onzichtbaar door hem weg te werken in een nisje. Door de verhuur van ruimtes blijft een eigen gebouw voor de kerk betaalbaar, wordt de drempelvrees voor buitenkerkelijken om het kerkgebouw te bezoeken weggenomen, en is het gebouw duurzamer in gebruik doordat het de hele week gebruikt wordt.

Het eenvoudige gebouw is een tussenvorm tussen een buurthuis en een kerk. Om het gebouw een uitnodigend karakter te geven is de entree aan het pleintje hoog en helemaal van glas. In tegenstelling tot de meeste kerkzalen heeft deze kerkzaal lage, grote ramen, waardoor het mogelijk is om deze te gebruiken voor meerdere doeleinden en aan de buitenzijde zichtbaar is wanneer er een kerkdienst gehouden wordt. Het schuin oplopende plafond en de schuine wand van de kerkzaal zorgen voor een bijzondere ruimtelijkheid in de kerkzaal. Het gebouw is van buitenaf herkenbaar als kerk door de kleine toren met het grote glazen raam aan de waterzijde, waar ruimte is voor een kunstwerk of bijzondere verlichting. Zo fungeert het torentje als baken in Woerden en valt er door het grote raam sfeervol daglicht op het liturgisch centrum. De zandkleurige handvorm baksteen geeft het gebouw een warme uitstraling en zorgt ervoor dat het gebouw aansluit bij de bakstenen bebouwing in de omgeving.
Oplevering: eind november 2011. <bekijk de bouwfotos>

Reacties zijn gesloten.