Verbouwing Jeruzalemkerk Amsterdam

JeruzalemkerkMONUMENT
De Jeruzalemkerk is geopend op 25 april 1929 en ontworpen door de architect Ferdinand B. Jantzen. Het monument is de enige kerk uit de periode van de Amsterdamse School die nog volledig de originele, expressionistische bouwstijl vertegenwoordigt. Het gebouw is een symmetrisch gesamtkunstwerk ontworpen rondom één liturgische gebeurtenis: de kerkdienst. Tegenwoordig vinden er vele andere activiteiten plaats, waardoor het gebouw niet optimaal functioneert. De opdracht van de Protestantse Kerk was om één van de galerijen te verbouwen tot een ruimte voor ontmoeting en bezinning.

ONTWERP
De Jeruzalemkerk is een gemeentelijk monument en daarom doen we geen bouwkundige of constructieve ingrepen. Ons belangrijkste uitgangspunt bij het ontwerpen was om de sfeer en lichtval niet te verstoren maar optimaal tot uitdrukking te laten komen in de nieuwe ruimte. Het ontwerp voor ‘De Galerij’ voegt een nieuw element aan het totaalkunstwerk toe in de vorm van een houten meubel. De volledige symmetrie van het interieur wordt door het meubel subtiel onderbroken, waardoor een aangename dynamiek ontstaat. Het meubel sluit qua kleurstelling en ritmiek aan bij de bestaande elementen zoals het liturgisch centrum, banken en balustrades, maar heeft tegelijk een eigen sculpturale vormentaal in combinatie met lange horizontale lijnen. Kenmerkende elementen zoals de getrapte vloer van de galerij, de houten bijbelplanken en het zicht op de grote gebrandschilderde ramen worden gehandhaafd.

FUNCTIONALITEIT
Door de banken te verwijderen en nieuwe vloerdelen over de getrapte vloer heen te plaatsen ontstaat er functionele ruimte die te gebruiken is voor culturele of missionaire activiteiten van de kerk. Het meubel bevat twee stilteplekken, boekenkasten, opbergruimte en een kleine koffiebar, en vormt tevens de balustrade richting de kerkzaal. De Galerij kan afgesloten worden van de grote zaal door een groot vouwgordijn. Hierdoor kan er met de intimiteit van de ruimte gevarieerd worden en is het in de winter beter te verwarmen. Door het gordijn aan de bovenzijde weg te werken is het in geopende stand niet zichtbaar en blijft het zicht vanuit de kerkzaal op de gebrandschilderde ramen volledig behouden.

Opdrachtgever: Protestantse Kerk Amsterdam /Jeruzalemkerk
Aannemer: Jan Vlaar Interieurbouw
Bouwsom: ca. €70.000,- inclusief BTW

Verbouwing-Jeruzalemerk_sch

Reacties zijn gesloten.