europan 10 maastricht – GESELECTEERD

In het kader van de internationale prijsvraag Europan 10, hebben we een ontwerp gemaakt voor de Sphinx-lokatie in Maastricht. De geluidsoverlast van de Frontensingel wordt opgevangen door de woningen van de weg af te oriĆ«nteren, richting de zon en de binnentuin. Aan de zijde van de Frontensingel worden grote semi-openbaar balkons gemaakt waar de bewoners kunnen genieten van het uitzicht over de stad, en in de toekomst over het nieuwe Frontenpark. Het gebouw bevat diverse duurzame elementen: bergingen naast de voordeur om gebruik van de fiets te stimuleren, grote inbouwkasten zodat verhuizende bewoners geen nieuwe kasten hoeven aan te schaffen, opvang en hergebruik van regenwater, loggia’s die in de winter warmte vasthouden en in de zomer werken als zonwering. Daarnaast is het gebouw eenvoudig opnieuw in te delen door gebruik te maken van een kolomconstructie.
De nieuwbouw omarmt het bestaande Brikkengebouw zonder het aan te raken, waardoor het Brikken duidelijk herkenbaar blijft. De uitbreiding van het Brikken volgt de contouren van de oude loodsen, en maakt het mogelijk om een restaurant of bedrijfsruimte op de begane grond van het Brikken te situeren. In het nieuwe complex bevindt zich een mix van woningtypologiĆ«n: woningen met tuin of patio, studio’s, werkruimten, penthouses, loft-appartementen, waardoor een aantrekkelijk, levendig woongebied ontstaat.

Het ontwerp wordt door de jury geloofd om zijn nononsense-aanpak en verdiende een plek bij de beste acht.

Reacties zijn gesloten.