de meerwaarde van architectuur


interieurStandaard of Uniek
In Nederland kiezen veel mensen voor een standaardwoning uit een catalogus of gaan direct naar een bouwbedrijf om hun woning te laten verbouwen. Het voordeel van deze aanpak is dat de bouwkosten snel inzichtelijk zijn en ook lager lijken te zijn dan wanneer een architect het ontwerp maakt. Gedeeltelijk klopt dat: een architect streeft altijd naar een hogere kwaliteit voor het ontwerp en de uitvoering en dat is duurder dan de eenvoudige oplossingen die voor cataloguswoningen of standaard aanbouwen worden gebruikt. De architect heeft tijd nodig om een ontwerp op maat te tekenen en bijvoorbeeld de omgevingsvergunning en de bouwtekeningen te verzorgen. Een aannemer zal echter ook tijd besteden aan de aanvraag van de omgevingsvergunning en berekend deze kosten door in de totale bouwkosten. Bovendien bent u met een ontwerp van een architect verzekerd van een unieke woning die volledig aan uw wensen voldoet en wordt uw keuze niet beperkt tot het aanbod van cataloguswoningen.

Meerwaarde
Een woning laten ontwerpen door een architect heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een standaardwoning uit een catalogus. Allereerst wordt het ontwerp volledig afgestemd op de specifieke wensen en het beschikbare budget van de toekomstige bewoners. Bovendien zijn er geen beperkingen van een bouwsysteem, gevelontwerpen en vooraf bepaalde indelingen. Daarnaast houdt een architect rekening met de omgeving, zichtlijnen, stijlvoorkeuren, de bezonning en de mogelijkheden die een kavel biedt om de tuin en het huis tot een ruimtelijk geheel te vormen. Een door een architect ontworpen woning of woninguitbreiding is meer dan een puur functioneel geheel en onderscheidt zich van standaardwoningen door bijzondere ruimtes en een unieke uitstraling.

Kosten
Nu de bouwwereld te kampen heeft met de crisis is er ook het voordeel dat het ontwerp van de architect aanbesteed kan worden onder meerdere bouwbedrijven wat resulteert in een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. De gemiddelde kosten zullen per kubieke meter meestal hoger zijn dan die van een cataloguswoning, maar dat betaalt zich uiteindelijk terug in een hogere marktwaarde van een onder architectuur gebouwde woning. Als meerdere mensen tegelijk een woning laten bouwen (C.P.O.: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) wordt het nóg aantrekkelijker om een architect in te schakelen doordat veel kosten dan gedeeld kunnen worden, zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de bouw.

De meerwaarde van een onder architectuur verbouwde of gebouwde woning vertaalt zich dus in een groter woongenot van een woning die is toegesneden op de wensen van de bewoners. Maar de grootste kracht van architectuur is dat het iedere woning of gebouw een geheel eigen karakter geeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.