Column magazine Wonen op Flakkee | (Ver)bouw je droomhuis

Mijmer jij er ook wel eens over hoe je dat ene huis op dat prachtige plekje zou kunnen verbouwen tot je droomhuis? Het blijkt dat je dan niet de enige bent… Maar liefst driehonderdvijftigduizend Nederlanders struinen dagelijks Funda af! Sommigen vooral voor de fun, maar velen ook om lekker weg te dromen bij het idee van een nieuwe woning. Als architect heb ik een groot voorrecht: ik mag met mijn opdrachtgevers meegaan met die droomreis en vervolgens een aandeel hebben in de koers ervan.
Mensen vragen mij wel eens: “Waar begin je met een ontwerp, waar haal je je inspiratie vandaan?” Om vervolgens te suggereren dat er vast een paar glaasjes alcohol aan vooraf gaan om creatief te worden. Die glaasjes zijn gelukkig niet nodig, maar het klopt dat je dingen op gevoel doet: de compositie van gevels en ruimtes, de keuze van materialen en het bepalen van kleuren. Dat is het creatieve, minder grijpbare deel van mijn vak. Een column van driehonderd woorden is veel te kort om dit uit te leggen. Wat ik je wel kan meegeven zijn een aantal concrete handvaten om een huis goed vorm te geven:
1. Maak een lijstje van welke ruimtes je wilt hebben en hoe groot ze moeten worden. Ga hiermee puzzelen op de bestaande plattegronden of de kavel en kijk of het past.

2. Probeer door de muren “heen te kijken”. Let niet te veel op kleuren of materialen die je lelijk vindt, die zijn zo aangepast. Laat je niet te veel beperken door muren: een raam, dubbel openslaande tuindeuren of een doorgang tussen twee ruimtes zijn ook in dragende muren te maken. Focus daarbij op de sterke punten van een woning. Als er bijvoorbeeld een mooi uitzicht is of een monumentale boom in de tuin staat, zorg dan dat er vanuit de woning zichtlijnen daarheen ontstaan.

3. Respecteer het karakter. Er wordt vaak gezegd dat je het karakter van je partner niet moet proberen te veranderen. Eigenlijk geldt dat ook voor een woning. Probeer daarom aan te sluiten bij de stijl van de woning, of zoek juist een gelukkig huwelijk in de vorm van een contrast tussen oud en nieuw.

4. Het lijkt een inkoppertje, maar ik zie zo vaak allegaartjes om me heen dat ik het toch zeg: wees consequent in je stijlkeuze! Als je voor een stijl kiest, trek die dan door vanaf de buitenkant tot en met je inrichting. En als je toch van die stijl afwijkt, doe het dan bewust en zorg dat er een spannend evenwicht ontstaat.

5. Laat de zon als het ware door je huis wandelen. Probeer ramen zo te situeren dat je de hele dag door de zon in je huis krijgt waar je op dat moment het meeste bent. Ruimtes waar licht van meerdere kanten binnenvalt, ogen ruimtelijker en lichter dan wanneer er maar één raam is. Grote ramen zijn mooi voor het uitzicht, maar zorg ook voor plekken waar meer schaduw is.

6. Zorg voor verrassingen. Bij een goed boek wil je ook niet op de eerste bladzijde al weten hoe het verhaal zal eindigen. Breng variatie aan in statige hoge ruimtes en knussere lage ruimtes, zorg voor verrassende doorkijkjes, maak leuke hoeken en voorkom grote ongezellige ruimtes.

Hopelijk helpt dit bij het realiseren van je droom. Overigens is dit soort werk wel degelijk prima te doen onder het genot van een goed glas wijn. Voor de decemberdagen zeg ik daarom alvast: proost!

Reacties zijn gesloten.